top of page

Boş Zaman Yoktur, Boşa Geçen Zaman Vardır.


Bizler adeta zamanı avuçlarımızın arasına almışız, güneşin altında dolanıyoruz.

Ve zaman -aslında ömrümüz- avuçlarımızın arasından akıp gidiyor.


Zamanını verimli kullan(a)mayanlar zamanlarını nasıl yönetebileceklerini düşünüyorlar, “Zaman Yönetimi!” başlığında eğitimler alarak sorunu halledebileceklerini zannediyorlar.

Halbuki, zaman yönetilemez. Çok net. Kişinin kendisini tanımakla başlayan süreci, kendisini yönetebilme becerisini geliştirir. Bundan sonra ki aşama “zamanı verimli” kullanmaktır. Kişi zamanını ancak nasıl verimli kullanabileceğini keşfeder.


Şunun farkında mıyız acaba?


Çalışmak zorunda olduğumuz için hayatımızın en güzel zamanlarını para kazanmak için harcıyoruz. Sonuç olarak kariyerimize aşırı, ailemize düşük bir yatırım yapıyoruz. Ve bir şeyler satın aldığımızda ödemeyi parayla değil, o parayı kazanmak için tükettiğimiz zamanla yapıyoruz.Durum böyleyken sevmediğimiz bir işi yaparken, mutlu olmadığımız bir kurumda çalışırken hayatımızı ve tabi ki zamanımızı çöpe atıyoruz.


Ömrümüzü çöpe attığımız başka bir yerde sosyal mecralar. Neden, nasıl ve ne kadar zaman harcayarak kullanmamız gerektiğini bilmediğimizden dolayı ömrümüzden ömür çalan en büyük ömür hırsızları. Facebook’a, instagrama, twittera ve diğerlerine bir bak. Bu mecralar sadece bizlere göstermek istediklerini gösteren acımasız ve bizleri sitede sadece daha fazla nasıl tutacağını hesap eden algoritmalar.


Okuduğun ya da izlediğin içeriklere bir bak. Duymak ya da görmek istediğin şeyleri söylemiyor ve göstermiyorlar. Daha çok tıklama alacaklarını düşündükleri şeyleri karşına çıkartıyorlar.


Kişiye hiçbir şey kazandırmayan arkadaşlar, ortamlar, sohbetler işin cabası…Dedikodulara ayrılan inanılmaz zamanlar ömrümüzün çöpe gittiği başka durumlar…


Ondördüncü Dalai Lama Tenzin Gyatso’ya verdiği bir öğreti sonunda sormuşlar:“Geçmiş yaşamlarımızı nasıl bilebiliriz?”
Dalai Lama yanıt vermiş:“Şimdiki yaşamınıza, şu anınıza bakın. Bu an, tüm geçmişinizin, geçmiş yaşamlarınızın doğrudan sonucu olarak yaşanıyor.”İnsanların bu cümlenin işaret ettiği gerçekle yüzleştiği bir sessizlikten sonra bir başkası sormuş:“
Peki ya gelecek hayatlar? Onlarla ilgili nasıl bilgi sahibi olabilirim?”
Duraksamadan yanıt vermiş Dalai Lama:“Şimdiki yaşamına, şu anına bak. Şu an, bundan sonraki yaşamını, yaşamlarını belirliyorsun.”

Dalai Lama’yı destekler benzer bir yaklaşımda Goethe’den gelmiş;

“Zamanınızı nasıl harcadığınızı biliyorsam, o zaman sizin ne hale gelebileceğinizi de biliyorum.”

Şu ana kadar bu dünyadan 100 milyar insan gelmiş geçmiş. Bizlerde geldik ve gideceğiz. Değişmeyen tek şey isimlerini, felsefelerini, öğretilerini, düşünceleri bildiğimiz örnek aldığımız, dünyaya artı bir değer katan insanların tamamının zamanlarını verimli kullandıklarını, yaşadıkları süreyle ters orantılı bir şekilde çok şey üretmiş olmalıdır.

Dostlar işte tüm bu tespitlerden ötürü, boşa geçen her anımız hayatımızın da boşa geçtiğinin ispatıdır.


Boş zaman yoktur, boşa geçen zaman vardır…

23 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page